Opravičilo romski skupnosti

1.12.2017 ob 09:41

Spoštovane pripadnice, spoštovani pripadniki romske skupnosti v Sloveniji.
.
Zgroženi smo, prizadeti, razočarani in osramočeni. V času, ko se je na vse nas zgrnila največja groza, kar jih poznamo, so prav tisti, ki so se grozi uprli, zahrbtno, zločinsko in zverinsko napadli vaše prednike, namesto da bi jih zaščitili.
.
Mislili smo, da so se uprli vsemu, kar je zlo dvajsetega stoletja predstavljalo – pa se niso. Še več, pridružili so se: sami so počeli zlo, potem pa ga skušali zatajiti, skriti, zakopati in pozabiti.
.
Zla pa ni moč ne skriti ne pozabiti. Zato se vam danes, ko je končno prišlo na dan, iskreno in iz srca opravičujemo – opravičujemo zaradi grozot, storjenih pripadnikom romske skupnosti s strani uradnih vojaških enot in civilnih predstavnikov države, katere naslednica je Republika Slovenija, in zaradi laži, s katerimi smo jih prekrili.
.
Žal nam je, da državnost Republike Slovenije temelji tudi na teh zločinih, ki nikdar ne zastarajo in nikdar ne zbledijo. Da jih zaradi strahopetnega skrivanja, laži in potvorb zločincev in oblasti do danes nismo vsi poznali, ne opravičuje nikogar. Zdaj, ko vemo, si želimo to kri, ki je padla na vse, oprati – vemo pa tudi, da to ni mogoče.
.
Prosimo vas, da sprejmete naše opravičilo, naše globoko spoštovanje žrtev in naše zagotovilo, da ne bomo nikoli pozabili ne njih ne dejanj, ki so vam bila storjena.
.
Kajti tudi te žrtve so vgrajene v temelje naše skupne stvari; naše skupne preteklosti, našega skupnega bivanja in naših skupnih hotenj.
.
.
.
Slava spominu romskih žrtev druge svetovne vojne in revolucije iz Iške:
.
25 otrok, en star eno leto, devet starih med dve in šest let, štirinajst pa med sedem in trinajst let.
2 mladostnika, stara med petnajst in sedemnajst let.
12 žensk, 1 v zadnjem mesecu nosečnosti.
14 moških, neoboroženih in neuniformiranih.

 • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Opravičilo romski skupnosti”

 1. maanre pravi:

  zelo pomembno je, da pri tem in bodočih razkritjih ne nasedemo na še en poskus laži in zavajanja (z vedno enakimi cilji: pranje vesti, opravičevanje zločina, omalovaževanje žrtev, poveličevanje zločincev): da naj bi pripadnike romske skupnosti partizani pobili zato, ker naj bi bili “izdajalci” oziroma – kako perfidno – “potencialni izdajalci”.

  pustimo za hip ob strani povsem bolno podmeno, da so otroci lahko “izdajalci” (in da se jih potemtakem “lahko” pobije – ali kaj?), ter – ker se zločina zanikati ne da več – odvratno zmanjševanje njegovega pomena (pobijanje “potencialnih izdajalcev” je v pokvarjenih umih “manjši” zločin, ker “potencialni izdajalci” niso čisto nedolžni – mar ne?) – kajti nič od tega nima zveze z ničemer. kleč je povsem drugje.

  partizani so rome – 25 otrok! 12 žensk, nosečnico v osmem mesecu! in pokol v Iški niti slučano ni edini! – pobili samo zato, ker so bili romi. pobili so jih zaradi svojega lastnega rasizma – pristnega domačega, kmečkega, primitivnega rasizma.

  v tem klanju drugačnih ljudi so bili partizani nacistom povsem enaki.

  —–

  zakaj pa mislite, da so pokvarjenci takoj začeli računat, koliko bo to odkritje, ta fizični, neposredni, kričeči dokaz škodil “njihovim”? zakaj so takoj privlekli na dan “izdajalce” in porrajmos? ker jih je ogledala nacijev najbolj strah! ker jih resnica preveč boli in bi jo spet radi zakopali in pozabili. “itak so bili izdajalci!!!”, so takoj začeli vreščat. pa “drugi so bili še hujši od naših!!!”.

  normalni ljudje so bili – in so – ob tem odprtem grobu šokirani, zgroženi, prizadeti … pokvarjene moralne pokveke pa …

 2. maanre pravi:

  in ja, tudi jezna sem. ker so nam toliko časa tako svinjsko lagali. besna, ker so nas pustili, da smo se prav v iški igrali (dobre) “partizane” in (slabe) “nemce” – pod travno rušo pa so ležala ta trupla.

  ;-(

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !