Ahmedovanje

14.11.2017 ob 20:59
.
.
.
Najprej en tak disclaimer: Ahmad Shamieh (gre za Sirca z družabnih omrežij, televizije in parlamenta) je kul. Nobenega dobrega razloga ni, da Ahmad Shamieh ne bi ostal tukaj in da se mu (jasno!) ne bi pridužila njegova družina. Desničarske bebavosti (“ko bi se kdaj kdo tako zavzel še za Slovenca!”, “stal nas je že na tisoče evrov!”) so pač bebavosti in niso vredne pozornosti (razen ko se – in se – prelivajo v sovražni govor).
.
Prav tako je lepo videti levico (okej, “levico”), da se zavzame za deprivilegiranega, za tujca, za prišleka, za drugega in drugačnega. No, vsaj na videz.
.

.
Kajti ta vesela zgodba ima en velik madež.
.
Ahmed je (oziroma so ga naredili za) clickbait. Ahmeda je posvojil filter mehurček skupine ljudi – in imel je srečo, da so v tem mehurčku tudi (nekateri) politiki in novinarji. zato – in samo zato! – je lahko ostal v Sloveniji.
.
Sporočilo dogajanja je tako povsem perverzno: samo če begunec počne nekaj, kar postane viralno v dovolj velikem in/ali vplivnem mehurčku, potem lahko ostane in to počne še naprej. Sicer pa ga (jih!) ne opazimo, saj ne koristi našemu družabnoomrežnemu statusu. Ahmeda so naredili za kardashiana (za urško čepin, če hočete) “levega” mehurčka na družabnih omrežjih.
.
To pa “levici” podre dve stvari. Prvič, očitno postane, da jim “Ahmed” ni niti malo važen. Kar se njih tiče, sploh ne gre zanj. “Ahmed” zanje ni Ahmad Shamieh, ampak alegorični “brivec ahmed”, bizarna apoteoza vseh mogočih levičarskih clickbait traparij. Samo poglejte si videe o “ahmedu”, poste na blogih, “leve” novinarske zapise, “leve” facebook zidove: “levičarji” govorijo o sebi in o “oblasti”, o sebi in o “kapitalizmu”, o sebi in o “globalizaciji”, o sebi in “neoliberalizmu” … le o Ahmadu Shamiehu – ki, naj bo to jasno, NI brivec! – ne.
.
Drugič, ker je begunca Ahmada požrlo ahmedovanje, ta ”levičarski” družabnoomrežni cirkus, je povsem jasno, da jim – poleg človeka Ahmada in torej vsakega konkretnega begunca – dol visi tudi cela begunska tragedija, skupaj z vzroki in rešitvami zanjo. Sploh ne vidijo (nočejo videti) beguncev posameznikov, ampak zgolj ali nekakšno “begunsko maso” (a la “delovno ljudstvo”), ali pa simbolnega Begunca, oropanega vsega, kar ga dela za osebo; vsega, kar ne koristi neki zunanji naraciji. In spet se je jasno pokazala ideološka sorodnost skrajnežev: desničar ne bo sprejel begunca, če je “črnec” ali “musliman”; “levičar” ne bo sprejel begunca, če ne bo ta “pripovedoval zgodb”, če se ne bo spremenil v “zgovornega in zabavnega brivca”, v plešočega medveda, ki bo dobro odigral vlogo glavnega eksponata na spletni razstavi “levičarskega” humanizma, širokosrčnosti in sočutja – predvsem pa prinesel dovolj ostudnih všečkov in srčkov.
.
Skratka: Ahmed Shamieh in njegova družina so v Sloveniji dobrodošli. In normalnim ljudem so dobrodošli vsi “ahmedi”, tudi če ne plešejo družabnim omrežjem primerno – tudi tisti, ki so preveč travmatizirani, da bi lahko bili “zabavni in sproščeni”; ki jih je preveč strah, da bi se fotografirali in snemali; ki so preponosni, da bi igrali “brivce”; ki se ne smejejo, ker so videli preveč groze – ki ne zmorejo in nočejo biti “viralni”.
.
Izprijeni “levičarski” cirkus okrog “ahmeda” pa ni samo ogaben, ampak je nevaren: begunce izkorišča za agendo, ki z begunci nima zveze; beguncem odreka osnovno človeško dostojanstvo; hkrati pa med njimi izbira “primerne za življenje v Sloveniji” - in to na arbitraren in sebičen, torej nečloveški način: s preštevanjem všečkov.
.
Je to res dosti drugače, kot ko so še nedolgo nazaj neki drugi komisarji ljudem določali ”primernost za življenje” tako, da so preštevali njihove dedke in babice prave rase?
  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !